Aurul a atins marți, 20 august 2024, cele mai mari valori din istorie pe piețele internaționale, pe fondul așteptărilor investitorilor ca Rezerva Federală a SUA să reducă rata dobânzii în septembrie. De asemenea, la cursul BNR, metalul prețios a atins un nivel record.

Conform BNR, prețul unui gram de aur a fost astăzi, marți, 20 august 2024, de 364,3531 lei. Acest nou record îl depășește pe cel anterior din 2 august 2024, când BNR a stabilit un curs de 364,2304 lei pentru un gram de aur.

Pe piețele internaționale, uncia de aur se tranzacționa la ora 13:30 la prețul de 2.561,20 dolari (contracte Futures, cu livrare în decembrie 2024), iar cotațiile spot au atins 2.522,28 dolari. Acestea sunt cele mai mari valori înregistrate vreodată pe piețele internaționale de aur.

Noutăți – Riveria Inspiratie pentru tine

Analiștii estimează că achizițiile masive de aur vor continua, având în vedere dificultățile economice din China și tensiunile geopolitice din regiune. Experții prevăd că prețul unciei de aur ar putea atinge 2.600 de dolari în următoarele 12 luni.

Prețul aurului a înregistrat o creștere semnificativă de la începutul anului, pornind de la aproximativ 2.020 de dolari pe uncie în februarie, până la aproape 2.430 de dolari pe 21 mai. Deși prețul a suferit o corecție ulterior, în ultima lună s-a stabilizat în jurul valorii de 2.300 de dolari pe uncie.

Conform datelor recente ale Consiliului Mondial al Aurului pentru primul trimestru al acestui an, cererea globală de aur, incluzând achizițiile extra-bursiere (OTC), a ajuns la 1.238 de tone, marcând o creștere de 3% față de anul precedent și reprezentând cel mai puternic prim trimestru pentru cererea globală de aur din 2016.

Această creștere a fost impulsionată în principal de achizițiile de aur pentru investiții sub formă de lingouri și monede, care au crescut cu 3% față de anul anterior în primul trimestru din 2024. În același timp, achizițiile băncilor centrale au înregistrat o creștere de 1%.

„Explicația acestei creșteri semnificative din ultimele luni rezidă în dinamica globală a cererii de aur pentru investiții, atât la nivel instituțional, prin achizițiile băncilor centrale pentru acumularea de rezerve, cât și la nivel individual, prin achizițiile consumatorilor în scop de economisire,” a declarat Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *